Internet ja teknologia yleensä vaikuttavat ihmisten ajatteluun ja käyttäytymiseen, halusimme sitä tai emme, tietää Oulun yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkonen. Oinas-Kukkonen on tutkinut jo kolmentoista vuoden ajan käyttäjiä suostuttelevien tietojärjestelmien käyttöä, ja etenkin käyttäjien käyttäytymistä verkossa. Oinas-Kukkonen on tutkinut älypuhelimiin ladattavien suostuttelevien liikuntasovellusten edistämistä fyysiseen aktiivisuuteen yhdessä australialaisten tutkijoiden, Khin Than Winin, John Matthewsin ja Mark Freemanin kanssa.
Ryhmä tutki suostuttelevien mobiilisovellusten fyysisen aktiivisuuden edistämistä aihetta käsittelevien artikkelien pohjalta, joita löytyi tutkittavaksi 20 kappaletta. Artikkeleista selvisi, että mobiilisovellukset ovat jaoteltavissa perustehtävää tukeviin, vuorovaikutusta ja luotettavuutta tukeviin sekä sosiaalista tukea tarjoaviin sovelluksiin. Merkittävin aukko artikkelien tutkimuksessa on systeemin luotettavuuden tukemisen puuttuminen suurimmasta osasta mobiilisovelluksia. Vaikka systeemin luotettavuuden tukeminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä mobiilisovelluksissa, sitä ei juuri käytetä.
”Sovellusalue ja mahdolliset vaikutuskeinot pitää tuntea hyvin, ja sitten luoda sopiva resepti, joka hyödyttää käyttäjiä.”
Nyt tehdyn analyysin mukaan mobiilisovellusten kehittäjien kannattaa jatkaa suostuttelevien periaatteiden sisällyttämistä terveyssovelluksiin. Informaatiojärjestelmien avulla käyttäjät voivat osallistua enemmän oman terveydenhoidon hallitsemiseen.
”Tutkimustulosta on mahdollista hyödyntää terveyteen liittyvien mobiilisovellusten ja terveyssovellusten kehittämiseen. Myös loppukäyttäjä tulee ottaa huomioon sovelluksia kehitettäessä. Aiheessa riittää tutkittavaa myös muun kuin liikunnan tai terveyden kannalta”, Oinas-Kukkonen päättää.
Tutkimuksen julkaisi Journal of Medical Systems.