Oulun yliopiston tavoitteena on olla tulevaisuudessa Euroopan paras kampus käyttökokemuksella mitaten, eli miten tiloja käytettäisiin mahdollisimman hyvin opiskeluissa ja tutkimuksessa. Tarkoituksena on samalla parantaa Oulun yliopiston vetovoimaa.
Muun muassa tämä tavoite mielessä syyskuussa alkanut digikampusprojekti työskentelee tehdäkseen Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksesta digitaalisen.
“Vielä emme tiedäkään, mitä kaikkea se tarkoittaa”, projektia vetävä Janne Rautiainen sanoo.
He ovat aloittaneet työskentelyn kartoittamalla käyttäjien, eli opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailijoiden, tarpeita. Sitten he miettivät, miten ne voidaan digitalisoida.
“Kaikki lähtee käyttäjistä. Haluamme vielä paremman ja houkuttelevamman kampuksen. Emme halua keksiä uusia juttuja, vaan tarjota sitä, mitä täällä tarvitaan”, yhteistyösuhteiden vararehtori Matti Sarén luonnehtii.
Tellus on hyvä esimerkki uudenlaisesta tekemisestä ja moderneista opiskelutiloista. Siellä on ollut parhaimmillaan 30 000 käyttäjää kuukaudessa.
24/7-kampus on pian totta
Janne Rautiainen on tiimiläisineen lähtenyt digikampusprojektissa liikkeelle start-up-kulmalla. Ensin he keräävät ideoita, sitten pilotoivat ja kysyvät palautetta sekä parannusehdotuksia.
Suunnitelmissa on ideakisa, jossa etsitään pieniä tai isoja ideoita, jotka on mahdollista toteuttaa kampuksella.
“Mitä kaikkea voisimme laittaa parempaan happeen”, Sarén sanoo.
“Haluamme olla avoimia, ja yliopisto on alustana kaiken uuden ideoinnissa. Meille saa kertoa ideat heti, kun niitä tulee”, Rautiainen sanoo.
24 tuntia aukiolevasta kampuksesta on jo jonkin aikaa puhuttu, ja toteutus on yhä lähempänä.
Opiskelijoille on tulossa samanlaiset kuvalliset kulkukortit kuin henkilökunnalla on käytössään. Kortti on henkilökohtainen ja jokainen on vastuussa oman kortin käytöstä.
Ensin kuitenkin on tarkoitus testata pienellä opiskelijaryhmällä, kuinka tämä käytännössä onnistuu.
”Pilotointi menee alkuvuoteen arkkareiden osalta ja heti kun saamme kaiken toimimaan oikein, voimme laajentaa tätä suuremmalle määrälle opiskelijoita. Olemme myös aloittamassa hankintaa infonäytöistä, joilla voidaan mm. opastaa käyttäjiä paikasta toiseen sekä jakaa kampuksen tapahtumia ja informaatiota. Visiomme on jakaa uutta ja kiinnostavaa sisältöä fiksummin, kuin perinteisiltä paperi-ilmoitustauluilta. Osaan näytöistä on suunniteltu ominaisuutta, jolla voidaan lisätä helposti myös opiskelijoilta tulevaa sisältöä. Pilotointi tapahtuu näillä näkymin alkuvuodesta.”, Rautiainen kertoo.