Oulun ylioppilaslehti 2017.

Arvio: Hyvän sään aikana on vuoden tärkein tietokirja

Kaikkien pitäisi lukea tämä kirja ilmastonmuutoksesta, sanoo Minna Koivunen.

Hanna Nikkanen ja työryhmä: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

 

Tieto ei pelkästään lisää tuskaa, vaan se myös antaa keinoja tehdä jotain asioiden hyväksi. Tämä on päällimmäinen tunne, joka jää mieleeni laittaessani Hyvän sään aikana -teoksen kiinni viimeisen luvun jälkeen.

Kirjan tärkein sanoma on, että vaikka maapallomme on huonossa jamassa, meillä on mahdollisuudet tilanteen parantamiseksi.

Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittama ilmastokirja on todella ansiokas. Lukuvuonna 2016–2017 journalistiikan vierailijaprofessorina toimineen tutkivan toimittajan Hanna Nikkasen ohjauksessa syntyneessä kirjassa käsitellään ilmastonmuutosta monipuolisesti niin ajallisesti kuin teemallisesti. Aihetta käsitellään nimenomaan Suomen kannalta: mitä eri alojen ihmiset täällä ovat asialle tehneet ja mitä he aikovat vielä tehdä.

Kun vuosikymmeniä sitten puhuttiin kasvihuoneilmiöstä, moni ei ottanut uhkaa kovin tosissaan. Silloin asiantuntijat puhuivat vielä ilmiön ehkäisemisestä. Enää se ei ole mahdollista.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutosta ei voi enää pysäyttää. Sitä voidaan hillitä ja siihen voidaan sopeutua.

 

Kirjaa varten on haastateltu muun muassa tutkijoita, politiikkoja, maanviljelijöitä, yrittäjiä ja ilmastotekoja elämässään tekeviä kansalaisia.

Mukana ovat muun muassa poliitikot Mauri Pekkarinen, Sirpa Pietikäinen, Oras Tynkkynen ja Erkki Tuomioja, ympäristöfilosofi Pentti Linkola ja ilmakehätieteen huippuyksikön johtaja Markku Kulmala – vain muutamia mainitakseni.

Haastatteluja on tehty lähes 200, minkä lisäksi lähteinä on käytetty runsaasti kirjallisuutta, lehti- ja tutkimusartikkeleita ja erilaisia verkkolähteitä kuten tilastoja, uutisia sekä raportteja. Kyseessä on lähteidenkin puolesta varsin kattava teos.

Mikäli on ympäröivästä maailmasta, luonnosta ja eliöstöstä huolissaan, Hyvän sään aikana on raskasta luettavaa. Vähän väliä itseäni puistatti, raivostutti, suretti ja huoletti se, ettei ilmastonmuutoksen eteen ole tehty vielä enemmän jo aiemmin ja ettei tilanteen korjaamiseksi laiteta vieläkään tarpeeksi rahaa ja vaivaa.

Raskaasta aiheesta huolimatta teosta on vaivatonta lukea, koska teksti on sujuvaa ja useista kirjoittajista huolimatta kohtuullisen samantyylistä. Tekijät ovat onnistuneet muotoilemaan vaikeatkin tiede- ja talousasiat ymmärrettäviksi.

Kirjan tärkeydestä kertoo sen vastikään voittama Kanava-tietokirjapalkinto sekä ehdokkuus Tieto-Finlandia-palkinnon saajaksi.

 

Johtava ilmastonmuutostutkija Markku Kulmala sanoo kirjassa osuvasti, että valtioiden, tieteen ja elinkeinoelämän rajat on ylitettävä, jotta oikea tiekartta ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen löytyy.

On selvää, että ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan mukaan sekä yksilöt että valtiot. Kaikkien asenteen ja elämäntyylin on muututtava, ja valtioiden kehitettävä rakenteita, jotta ilmastonmuutos ei räjähdä käsiimme seuraavan viidenkymmenen vuoden kuluessa.

Tämän kirjan pitäisi mielestäni löytyä jokaisen suomalaisen kirjahyllystä. Vaikka ilmastonmuutoksesta tietäisi jo ennestään jotain, kirjan myötä aiheesta viisastuu urakalla.

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue lisää: