Oulun ylioppilaslehti 2017.

Talo täynnä synergiaa, simulaatiota ja uusinta tekniikkaa – Uusi Dentopolis vihittiin käyttöön

Aapistie 3:ssa seisova uusi Dentopolis yhdistää hammaslääketieteen hoidon, tutkimuksen ja koulutuksen yhteen rakennukseen. Saman katon alla työskentelevät nyt nykyiset ja tulevat hammaslääkärit.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anna Mansisto

Oulun hammaslääketieteen hoidon, tutkimuksen ja koulutuksen keskittymä Dentopolis vihittiin lauantaina 23.9. käyttöön juhlallisin menoin.

Saman katon alla Aapistiellä toimii tästä vuodesta alkaen Oulun kaupungin suun terveydenhuolto, Oulun yliopiston hammaslääkärikoulutus ja Oulun ammattikorkeakoulun suuhygienistikoulutus.

Vuokralaisten käytössä rakennus on ollut jo tammikuun lopusta, mutta lauantaisessa vihkiäisjuhlassa rakennukseen pääsivät tutustumaan kutsuvieraat, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Noin 10 000 neliömetrin Dentopolis on ilmeeltään valoisa, moderni ja erittäin värikäs: seinissä on käytetty rohkeasti kirkkaita värejä, vihreää, keltaista, turkoosia ja violettia. Valkoista sairaalaseinää on vähän, lasia ja suuria ikkunoita taas paljon. Tilan tuntua on erityisesti pääsisäänkäynnin huikean korkeassa aulassa.

Ero entiseen on tyrmäävä. Hammaslääketieteen laitoksen vanhat toimitilat olivat kärsineet jo vuosia vaikeista sisäilmaongelmista. Myös Oulun ylioppilaslehti kirjoitti ongelmista numerossa 6/2012, voit tutustua siihen täällä. Home- ja kosteusvaurioisen rakennuksen purkaminen tuli päätökseensä alkukesästä.

Tosin vihkiäisjuhlan aikaan oli Dentopoliksessa jotain vielä keskenkin: esimerkiksi osasta kolmannen kerroksen opetushoitolan bokseista puuttuu hammaslääkärin tuoleja, sillä niiden hankintaa koskeva valitus on vireillä markkinaoikeudessa.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Simulaatiosalissa hammaslääkäriopiskelija voi harjoitella esimerkiksi poraamista. Näytöltä opiskelija voi seurata omaa työskentelyään.

 

Synergiaa ja yhteiskäyttöä

Lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen Leena Palotie -salissa pidetyn vihkiäisjuhlan kaikkia puheita yhdisti yksi teema – yhdessä tekeminen. Kaikki Dentopoliksen rakennuttamiseen osallistuneet kiittelivät toisiaan erinomaisesti sujuneesta yhteistyöstä.

Tosin rakennuttajan (Suomen Yliopistokiinteistöt Oy) ja rakentajan (YIT Oyj) edustajien puheenvuoroista ilmeni, että kolmelle eri toimijalle ja kolmeen eri käyttöön tarkoitetun rakennuksen toteuttaminen on ollut myös haasteellista. 

Dentopoliksen arveltiin olevan suunnannäyttäjä tulevaisuuden rakennusprojekteille.

“Yhä useammalla kampusrakennuksella tulee olemaan synergiaa, yhteiskäyttöä ja myös kaupallista luonnetta”, arvioi SYK Oy:n varatoimitusjohtaja Anssi Koski puheenvuorossaan.

Dentopoliksen omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy. Rakennuksen suurin käyttäjä on Oulun kaupunki, jolla on käytössä 8000 neliömetriä.

Dentopoliksen ensimmäisessä kerroksessa on kaupungin perushammashoito ja päivystys, kerrosta ylempänä oikominen ja erikoishammaslääkärien vastaanotot, kolmannessa kerroksessa on opetushammashoitola, jossa hammaslääkäriopiskelijat suorittavat kliinisen opetusharjoittelunsa.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi puheessaan Dentopoliksen palvelevan vuosittain 50 000 oululaista. Uuteen rakennukseen muuttivat keskustan, Myllyojan, Kontinkankaan ja Maikkulan hammashoitolat.  Ensimmäiset potilaat asioivat hammashoitolassa 23. tammikuuta.

Laajala kuvaili Dentopoliksen olevan “täynnä uusinta huipputekniikkaa”. Rakennuksen erikoisuutena on muun muassa se, ettei Dentopoliksessa ole tavanomaisia varastohuoneita, vaan eri kerrosten välillä sukkuloi tavarahissi.

Eräänlainen liikkumista koskeva erikoisuus on Laajalan mukaan myös se, että perushammashoitoa ja erikoishammashoitoa ei eriytetä toisistaan. Potilaan tulisi päästä erikoishammaslääkärin luo ilman lähetettä. Periaatteena on, että lääkäri liikkuu, ei potilas.

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Vuonna 1973 perustetun Oulun hammaslääketieteellisen killan kiltahuone sijaitsee uudessa Dentopoliksessa. Opiskelijat ovat tyytyväisiä huoneeseensa. Kuvassa Elina Karjalainen (vas.), Patrick Saikkonen, Sara Liukkonen ja Annika Wimmer.

 

Ei enää tekohampaita rippilahjaksi

Oulun yliopistolla on Dentopoliksesta käytössä noin 2000 neliömetriä. Rakennuksessa on yliopiston hammaslääketieteen koulutuskeskus ja Suun terveyden tutkimusyksikkö

Uudesta rakennuksesta löytyy muun muassa luentosaleja, opiskelutiloja, tenttiakvaario, fantom-sali ja moderni simulaatiosali. Myös Oulun hammaslääketieteen killan kiltahuone sijaitsee uudessa rakennuksessa.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki kertasi puheessaan suomalaisen hammashoidon kehitystä 1800-luvun lopulta nykypäivään.

Niinimäen mukaan hammaslääketieteessä sekä tutkimus että tekniikka ovat kehittyneet huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana.

Ennen keinot hammassäryn hoitoon olivat rajatut: jos hammasta särki, se vedettiin pois. Moni nuori saikin ennen 1960-lukua tekohampaat rippilahjaksi. Kiitos amalgaamipaikkojen, sähköporien, puudutusaineiden kehityksen ja fluorauksen, hammasproteesi ei ole enää käytännöllinen rippilahja. 

Dentopolis on taas tässä kehityskulussa taas yksi edistysaskel eteenpäin. Niinimäki nosti tästä esimerkiksi modernit simulaatio-opiskelujärjestelmät. Niiden avulla opiskelijoilla on mahdollisuus harjoitella toimenpiteitä turvallisesti ja realistisessa ympäristössä. 

Näin opiskelijat ovat potilaiden kanssa harjoitellessa entistäkin harjaantuneempia ja varmaotteisimpiä, Niinimäki totesi.

“Mutta pora on edelleen pora”, aloitti Niinimäkeä seurannut pääministeri Juha Sipilä oman puheenvuoronsa. Tällä hän viittasi siihen, että vaikka tekniikka ja tutkimus kuinka kehittyvät, jotkin perusasiat aina säilyvät –  hammaslääkärin kädessä on siis edelleen pora.

Sipilän puheessa Dentopolis linkittyi esimerkillisenä tapauksena laajemmin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin asioihin, sote- ja maakuntauudistukseen. Sipilä muistutti myös koulutuksen alueellisesta merkityksestä. Hammaslääketieteen koulutus Oulussa varmistaa sen, että hammaslääkäreitä on alueella tulevaisuudessakin, jäähän moni Oulussa opiskellut alueelle valmistumisensakin jälkeen.

Pohjois-Suomen ja Oulun vahvuutena Sipilä piti innovatiivisuutta, yrittäjähenkisyyttä ja osaamista terveysteknologian alalla. Kontinkangasta Sipilä kehui peräti poikkeukselliseksi terveydenhuollon keskittymäksi, josta syntyy kansainvälisen tason huippuosaajia. Tässäkin suhteessa Dentopolis viitoittaa oikeaan suuntaan.

 

Ennen kuin hammaslääkäriopiskelija pääsee operoimaan oikean potilaan hampaita, hänen tulee harjoitella fantom-tekopään kanssa.

 

Rakentavaa yhteistyötä

Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso korosti omassa puheessaan hyvin sujunutta yhteistyötä yliopiston kanssa.

Oamkilla on rakennuksen kolmannessa kerroksessa käytössään noin 400 neliömetriä suuhygienistien kliinistä potilasharjoittelua varten, integroituna samoihin tiloihin hammaslääkäreiden opetushammashoitolan kanssa. Näin yhteistyö ja työnjako hammaslääkärin ja suuhygienistin välillä opitaan jo opiskeluaikana.

Paason mukaan Dentopolis ja Linnanmaan yhteiskampus ovatkin hyviä esimerkkejä siitä, kuinka yliopiston ja kampuksen yhteistyö onnistuu ilman yhteistä hallinnollista organisaatiotakin.

“Odotan yhteistyön jatkuvan yhtä rakentavana tulevaisuudessakin. Dentopolis on esimerkki siitä, kuinka oululaisella yhteistyöllä saavutetaan menestystä.”

Vihkiäisjuhlan loppusanat piti lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Kyösti Oikarinen. Hän kertoi pohtineensa viime aikoina sitä, mikä olisi erityisen oululaista, ja päätyneensä lopulta yhdessä tekemiseen.

Tätä oululaisuutta edustaa nyt Dentopoliskin, joka “on tehty yhdessä vahvalla yhteishengellä”.

Puheenvuorossaan Oikarinen kehui oululaista hammaslääketieteen opetusta edelläkävijäksi. Hän esittikin, että hammaslääkäripuolella käytössä oleva malli opetusharjoittelusta oikeassa ympäristössä tulisi laajentaa myös perusterveydenhuoltoon. Se olisi myyntivaltti, jolla Oulu voisi erottua muista ensi keväänä, kun samalla hakukerralla voi pyrkiä kaikkiin Suomen lääketieteellisiin tiedekuntiin. 

Oikarinen aloitti hammaslääkärin työuransa vuonna 1978 tuliterässä rakennuksessa Aapistie 3:ssa. Tänä syksynä dekaanin tehtävistään eläkkeelle jäävä Oikarinen vertasi omaa uraansa vanhan rakennuksen elinkaareen.

“Vanha rakennus oli oman urani mittainen. Toivottavasti uudella Dentopoliksella on pitempi ura edessä.”

 

Oulun ylioppilaslehti 2017.
Dentopoliksen kolmannessa kerroksessa sijaitsevassa klinikkasalissa hammaslääkäriopiskelijat suorittavat kliinisen potilasharjoittelun.

 

Muokattu 25.9. kello 23.15: Korjattu kuvatekstin väärä tieto kiltiksen varustelusta.

Muokattu 27.9. kello 13:25: Muokattu hammaslääkärituolien hankintaa koskevaa kohtaa, lisätty sana valitus. 

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: