Kaukana kotoa

Vaihto-opintoja markkinoidaan yhtenä parhaista tavoista hankkia kansainvälistä kokemusta. Oulun yliopistossa on valittavana useita eri vaihto-ohjelmia sekä satoja eri korkeakouluja niin Euroopassa, Pohjois-ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa kuin Oseaniassa. Millainen kokemus vaihtojakso on? Kysyimme asiaa kahdelta viime lukuvuonna vaihdossa olleelta opiskelijalta.  Pitkäaikaisen unelman täyttymys Oulun yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Meri Jurvansuu oli 12-vuotias, kun hänen ystävänsä sisko oli palannut Australiasta […]

Vaihto-opintoja markkinoidaan yhtenä parhaista tavoista hankkia kansainvälistä kokemusta. Oulun yliopistossa on valittavana useita eri vaihto-ohjelmia sekä satoja eri korkeakouluja niin Euroopassa, Pohjois-ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa kuin Oseaniassa. Millainen kokemus vaihtojakso on? Kysyimme asiaa kahdelta viime lukuvuonna vaihdossa olleelta opiskelijalta. 

Pitkäaikaisen unelman täyttymys

Oulun yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Meri Jurvansuu oli 12-vuotias, kun hänen ystävänsä sisko oli palannut Australiasta ja kertoi kokemuksistaan upeasta ilmastosta, työskentelystä farmilla ja yleisesti vuodestaan maassa. Seitsemännellä luokalla nuori ilmoitti, että hän menee yliopistoon ja lähtee vaihtoon Australiaan. 

Helmikuussa 2023 tuo unelma toteutui, kun Jurvansuu laskeutui Melbourneen ja aloitti puolen vuoden vaihtojakson Melbournen yliopistossa. “Kaukovaihtoihin pitää hakea todella aikaisin, joten tiesin lähdöstä jo vuotta ennen itse vaihdon alkamista”, Jurvansuu kertoo. Kaukokohteisiin hakuprosessi on muutenkin erilainen kuin esimerkiksi Erasmus-vaihtoon. Valintakriteereinä käytetään akateemisia perusteluita vaihtoon hakeutumiselle, motivaatiota, opintomenestystä ja kielitaitoa. SoleMove-hakemuksen lisäksi valintaprosessiin kuuluu ryhmähaastattelu. “Hakuprosessi oli aika raskas, mutta se todellakin kannatti”, Jurvansuu palaa muistelemaan epävarmaa hakuaikaa. 

Jurvansuu palasi Australiasta heinäkuussa ja aloittaa nyt viimeisen vuoden opintojaan Oulun yliopistossa. Vajaan puolen vuoden vaihtojakso hidasti opintoja hieman, sillä hän ei pystynyt suorittamaan toista sivuainetta loppuun viime keväänä Australiasta. “Nyt minulla on vain hieman kirittävää tänä vuonna. Kyllä tässä joutuu töitä tekemään.” Valmistuminen ajallaan on kuitenkin edelleen mahdollista. “Ei minulla toisaalta ole myöskään kiire valmistua, jos työmäärä tuntuu liian suurelta”, hän lisää. 

Vaihto-opiskelu on eittämättä rikastava ja arvokas kokemus ihan vain jo kansainvälistymisen näkökulmasta. Jurvansuun mielestä kuitenkaan ainakaan hänen tutkinto-ohjelmassaan mahdollisuudesta ei kerrota tarpeeksi. Ystäviensä kanssa keskustellessa hän on huomannut, että tutkinto-ohjelmien välillä on huomattavasti eroja, kuinka paljon vaihtoon lähtemiseen kannustetaan. Hän toivoisi, että vaihto-opiskelun mahdollisuutta painotettaisiin enemmän heti opintojen alusta. 

Kulttuurikokemuksia

Vaikka Jurvansuu ei kokenut suurta kulttuurishokkia muuttaessaan yli 15 000 kilometrin päähän, oli esimerkiksi opiskelijan arki hyvin erilaista Melbournessa. “Opiskelu oli hyvin itsenäistä, kävin yliopistolla vain kahtena päivänä viikossa ja muut päivät tein itsekseni tehtäviä.” Myös opiskelijakulttuuri oli erilainen, esimerkiksi haalareita ei opiskelijoilla näe Australiassa. Yleensä opiskelijayhteisön tapahtumat olivat päiväsaikaan tapahtuvia, kuten piknikkejä tai kampuksella olevia tapahtumia, ja alkoholittomia. 

Melbournea pidetään Australian kulttuurin ja taiteen keskuksena, eikä turhaan.  “Melbournessa tapahtuu aina jotain. Usein lähdin vain kävelemään päämäärättömästi ja aina tuli jotain tapahtumia, kuten katutaidetta tai konsertteja eteen. Kaupungissa on myös paljon ilmaisia museoita.” Ilmaiset elämykset olivat opiskelijalle iso plussa, koska kaupunki on muuten melko kallis ja erityisesti asuminen on kallista Melbournessa. “Säästöjä kannattaa olla, jos lähtee Australiaan.”

Vaihto-opiskelussa toiseen kulttuuriin soluttautuessa altistuu vääjäämättä itselle uusille asioille, ja ainakin Jurvansuun oman kokemuksen mukaan se laajentaa maailmankatsomusta ja tietämystä kulttuureista. “Meille muodostui tiivis vaihtareista koostunut porukka, jossa hoksasimme, että meillä kaikilla oli eri uskonto. Opin enemmän uskonnoista tuona aikana kuin ikinä koulussa”, hän kertoo esimerkkinä. 

Oppeja ja itsevarmuutta

Vaihto-opintoihin asti sosiaalinen ja muiden seurasta nauttiva Jurvansuu oli vältellyt yksinoloa. Vaihdossa hänen täytyi opetella olemaan myös yksin. “En ole koskaan ollut noin paljon itsekseni kuin Melbournessa. Opin nauttimaan omasta seurastani ja yksin asioiden tekemisestä.” Hän kuitenkin kertoo, että tunsi olonsa välillä yksinäiseksi ja jos nyt saisi päättää, hän olisi valinnut ajalle kimppakämpän. “Ajattelin silloin, että minulla olisi epämukava olo asua tuntemattomien kanssa. Olisi kuitenkin ollut kiva, jos olisi ollut aina joku, jolle jutella.” Vaihtoaika opettikin arvostamaan läheisiä entistä enemmän. Hän lähes herkistyy puhuessaan, kuinka perheen ja ystävien merkitys korostui ja erossa vietetty aika sai tajuamaan, kuinka rakkaita ihmisiä hänellä on ympärillään. 

Alkuun Jurvansuu myös koki, että omaa persoonaa oli vaikea tuoda esille englanniksi. Puhelias ja sarkastiseen huumoriin tottunut huomasi, että vaikka hän puhui hyvin englantia, hän ei pystynyt reagoimaan keskusteluissa yhtä nopeasti ja nokkelasti kuin omalla äidinkielellään. “Aluksi ajattelin, että nyt kaikki luulevat, että olen ihan tylsä. Englanti kuitenkin parani todella paljon ja nopeasti, ja tämäkin helpottui vaihdon myötä”, Jurvansuu muistelee. 

Vaikka tuleva luokanopettaja ei lähtenyt vaihtoon niinkään akateemisen puolen vuoksi, merkittävimpiä asioita, joita hän otti vaihtovuodesta mukaansa, olivat akateemisten taitojen kehittyminen ja opintoihin panostaminen. Jurvansuu kertoo, että Australian korkeaan tasoon pyrkivä opiskelukulttuuri vaikutti häneen positiivisesti ja kannusti panostamaan kurssisuorituksiin. “Opin kirjoittamaan todella hyviä esseitä”, hän yksilöi. 

Vaihtoaika vahvisti Jurvansuun tahtoa hakeutua valmistumisen jälkeen vapaaehtoistöihin. Hän kokee, että uuteen hyppääminen ja toiselle puolelle muuttaminen toi rohkeutta ja varmuutta omasta identiteetistä. “Tuli varmuutta, että kyllä mä pärjään ja pystyn. Nyt kynnys lähteä uuteen ja tuntemattomaan on matalampi.” 

Jurvansuu kannustaa kaikkia lähtemään vaihtoon. “Se on niin rikastuttava kokemus tulevaisuuden, kielitaidon ja itsevarmuuden kannalta.” Hän myös muistuttaa, kuinka ainutlaatuinen mahdollisuus se on kokea uutta. “Ei samankaltaista mahdollisuutta välttämättä ikinä myöhemmin elämässä tule, se kannattaa todellakin hyödyntää.”


All about education

When Jian Lee, 32, decided to spend a year in France she had only one goal – getting a degree. Jian had come to Finland to get her Master’s in Marketing just under a year ago when she moved again to study the second part of her degree in Bourdeaux, France. The arrangement was included in her Master’s studies as a double degree program student. 

Double degree programs are available in Oulu Business School for a limited amount of students. In the program a student receives a Master’s degree from two universities having studied in both for one year. 

Lee knew the year in France would not be about getting experiences, travelling or other traditionally associated activities during one’s exchange year but full-on studying. “I wrote my thesis remotely and went to courses in France, it was quite hectic”, Lee explains. She would be completing her degree in Oulu Business School simultaneously with another tuition in France.

But she didn’t mind. Finland was already the international experience she had longed for. This was about education. 

Lee felt that the more European degrees she can get the better for employment. Now graduated Master of Science plans to stay in Finland and going to France was a milestone for achieving this goal. 

“I felt that having various degrees in European countries it might be easier to get a job. Some people may feel like they want to get the foreign experience but in my case it was different because I was already a foreigner in Finland. I needed a degree, a diploma.” 

Even though Lee went to Bordeaux with one sole purpose in mind, in time she realized there was more to take away from the journey. “I was really busy and swamped, but I tried to find small windows of periods of time to go out in the city. I enjoyed the small stuff.” She mentions the good food and wineries of Bordeaux. 

Set a purpose for why you are going there. It will help you keep yourself uplifted in times of doubt.

It’s not all sunshine and roses

Being in a melting pot of people with different backgrounds made Lee aware of the diversity issues she was confronted with on a daily basis. “Diversity was just a textbook concept for me, but after experiencing the negative and positive things I learned how to deal with and manage issues with diversity”, she explains.

Having to meet new people from all over the world was also the greatest gift. “I made many international friends.The study program offers a lot of opportunities to be mixed with people from different backgrounds from all over the world.”

She also feels that being around people from different cultures expands one’s perspective. “The more I experience different cultures the more I can think about the person instead of the culture”, Lee says. During that year she learned to focus on the people she meets instead of the culture they represent. Once she opened her mind it helped her to grow as a global citizen of the world. This lesson has stayed with her after returning to Finland. “I proved many stereotypes to be wrong.”

For anyone thinking about going to exchange or preparing to leave, Lee has two pieces of advice. “First, set a purpose for why you are going there. It will help you keep yourself uplifted in times of doubt. Second, be open. Don’t have too many stereotypes. Learning about the culture beforehand is wise, but too much prevents you from having smooth experiences.”

Tuuli Heikura

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja ja kauppatieteiden maisteri, joka nauttii syväluotaavista ilmiöjutuista, kuluttaa lenkkipolkuja kahden koiransa kanssa ja haaveilee mankelin omistamisesta.

Lue lisää: