Hän on täällä tänään – hymyilevänä, helposti lähestyttävän ja empaattisen oloisena, valmiina ojentamaan toiseen käteesi höyryävän kahvimukin ja toiseen kiiltäväpintaisen esitteen.
Hän on kuntavaaliehdokas, yksi maamme 33 618:sta toiveikkaasta ehdokkaasta, jolla riittää loputtomasti aikaa, kärsivällisyyttä ja hyväntahtoista käytöstä ainakin vaalisunnuntaihin 9.4. asti.
Mutta mitä hän haluaa sinulle kertoa? Miksi hän haluaa sinun äänesi? Mitä hän sillä tekee?
Älä huolehdi: Oulun ylioppilaslehti tiivistää kevään kuntavaalien tärkeimmät asiat helposti ymmärrettävään muotoon.
Mistä näissä vaaleissa on kyse?
Joka neljäs vuosi järjestettävissä kuntavaaleissa valitaan uudet valtuutetut kunnanvaltuustoihin. Valtuusto on kunnan ylintä päätösvaltaa käyttävä toimielin, joka vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta.
Oulun kaupunginvaltuustossa on 67 valtuutettua. Nykyisen valtuuston suurin ryhmä on keskusta, toiseksi suurin kokoomus ja kolmanneksi suurin ryhmä on vasemmistoliitto.
Jokaisella kunnalla on kuntavaaleissa omat ehdokkaansa. Vuoden 2017 kuntavaaleissa on koko maassa yhteensä 33 618 ehdokasta. Heistä 8 999 valitaan tulevalle valtuustokaudelle.
Oulussa ehdokkaana on yhteensä 619 henkilöä 12 eri listalta. Äänioikeutettuja oululaisia on 154 773.
Mistä asioista valtuusto päättää?
Kunnanvaltuustossa päätetään hyvin käytännönläheisistä asioista. Valtuusto päättää muun muassa koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta, kirjastopalveluista, katujen ja teiden ylläpidosta, kaavoituksesta ja rakentamisesta. Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen siirtyy kunnilta maakuntien vastuulle.
Ketä sitten kannattaisi äänestää?
Jokaisella äänioikeutetulla on vapaus äänestää ketä tahansa hyvänä ja kannatettavana pitämäänsä ehdokasta. Kuntavaaleissa tätä vapautta rajoittaa tosin se, että ehdokkaan on löydyttävä omasta kotikunnasta.
Ehdokkaat kertovat kuntapolitiikan kannoistaan nettisivuillaan, sosiaalisessa mediassa ja mielipidekirjoituksissa. Vaalien alla ehdokkaat kertovat mielipiteitään auliisti myös vaalipaneeleissa ja -kylissä. Oulussa ehdokkaat parveilevat vaalien alla Rotuaarin vaalikylässä.
Muista, että äänestät ehdokkaan lisäksi myös hänen puoluettaan! Siksi ehdokkaan omien mielipiteiden ohella kannattaa tutustua myös heidän edustamansa puolueeseen ja sen vaaliohjelmaan. Vaaliohjelmissa puoleet linjaavat sitä, mitä asioita he pitävät kannatettavina ja miksi, eli mihin kunnan tulisi käyttää rahaa ja mistä puolestaan taas tulisi leikata. Ovatko vaaliohjelmissa esitetyt tavoitteet yhteneväisiä omien arvojesi kanssa?
Kätevä tapa oman ehdokkaan löytämiseen on vaalikone. Vaalikoneessa vastaat valmiiksi laadittuihin kysymyksiin. Vastaustesi perusteella vaalikone näyttää, kuka ehdokkaista on kanssasi eniten samaa mieltä. Esimerkiksi Kalevalla, Ylellä ja Helsingin Sanomilla on omat vaalikoneensa.
Oulun ja koko maan ehdokkaat löydät oikeusministeriön nettisivuilta.
Haluaisin äänestää oululaista opiskelijaa. Mistä löydän opiskelijaehdokkaiden tiedot?
Oulun yliopiston ylioppilaskunta on kerännyt listan ehdolla olevista jäsenistään. Voit tutustua siihen OYY:n nettisivuilla.
OYY:n jäsenistöä on listalla yhteensä 29 kappaletta. Listan mukaan vihreillä on yhdeksän opiskelijaehdokasta, SDP:llä viisi, keskustalla ja kokoomuksella neljä, kristillisdemokraateilla, vasemmistoliitolla ja perussuomalaisilla kullakin kaksi, liberaalipuolueella yksi. Tämä listaus ei kuitenkaan ole kattava, sillä lista sisältää vain ehdokkuudestaan OYY:lle itse ilmoittaneet ylioppilaskunnan jäsenet.
Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin keräämän listan mukaan Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelevia ehdokkaita olisi kuusi kappaletta, joista neljä pyrkisi Oulun kaupunginvaltuustoon, yksi Sotkamon ja yksi Ylitornion valtuustoon. Samokin listaamista ehdokkaista kaksi on SDP:n ehdokasta, kaksi kokoomuksen, yksi vihreiden ja yksi keskustan ehdokas. Tämäkin listaus perustuu ehdokkaiden omiin ilmoituksiin.
Olen opiskelija, ja kotikuntani on eri kuin nykyinen asumiskuntani. Aiheuttaako tämä ongelmia?
Muistathan, että kuntavaaleissa voit äänestää vain oman kotikuntasi ehdokasta. Jos esimerkiksi asut opintojesi vuoksi Oulussa mutta kotikuntasi on Kuusamo, voit äänestää vain Kuusamon valtuuston ehdokkaita.
Yleisessä ennakkoäänestyspaikassa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu asumiskunnasta riippumatta.
Varsinaisena vaalipäivänä äänioikeutesi on vain siinä kunnassa, joka on ollut väestötietojärjestelmään merkitty kotikuntasi 17.2. 2017. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä paikassa, joka on ilmoitettu sinulle postitse saadussa, äänioikeudesta kertovassa ilmoituskortissa.
Milloin voin äänestää?
Voit äänestää joko varsinaisena vaalipäivänä tai ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.4., jolloin äänestysaikaa on aamuyhdeksästä kello 20 asti.
Voit myös äänestää ennakkoon ennakkoäänestysaikana. Ennakkoäänestys on käynnissä kotimaassa 29.3.–4.4., ulkomailla 29.3.–1.4.
Missä voin äänestää?
Äänestyspaikkoja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi. Varsinaisena äänipäivänä saat äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja sinulle ennen vaaleja postitettuun ilmoituskorttiin. Oulun äänestyspaikat on listattu kaupungin nettisivuilla.
Ennakkoon voit äänestää haluamassasi ennakkoäänestyspaikassa. Niitä löytyy esimerkiksi kunnanvirastojen, postien, markettien, ruokakauppojen ja oppilaitosten yhteydestä.
Linnanmaalla on kaksi yleistä ennakkoäänestyspistettä. Toinen on Linnanmaan kampuksella, yliopiston keskusaulassa, toinen on Linnanmaan Prismassa.
Kastellin monitoimitalolla on ennakkoäänestyspiste, samoin Oamkin Kotkantien kampuksella.
Löydät Oulun ja koko maan ennakkoäänestyspaikat ja äänestyspaikkojen aukioloajat oikeusministeriön nettisivuilta.
Postissa tullut ilmoituskortti jäi kotiin. Onko se ongelma? Pääsenkö silti äänestämään?
Äänestämistä varten tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen, joka on poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai muu vastaava kuvallinen asiakirja. Mikäli tällainen sinulta uupuu, voit hakea poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavan maksuttoman väliaikaisen henkilökortin. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.
Vaikka äänioikeudesta kertova ilmoituskortti voi olla mukanasi, ilman sitäkin voit hyvin äänestää.
Pitääkö ehdokasnumero opetella ulkoa?
Ei sentään. Jokaisessa vaalipäivän äänestyspaikassa on nähtävillä kyseisen kunnan ehdokaslistojen yhdistelmä, ja jokaisessa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on nähtävillä kaikkien kuntien ehdokastiedot.
Mitäpä jos äänestän Mikki Hiirtä, Aku Ankkaa tai kirkkovenettä?
Siihen sinulla on äänestäjänä oikeus. Äänestyslippusi tullaan kuitenkin hylkäämään.
Milloin kuntavaalien tulokset selviävät?
Alustava tulos selviää heti vaalipäivän iltana. Kun vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina kello 20, vaalitietojärjestelmään siirretty ennakkoäänestyksen tulos julkistetaan.
Tämän jälkeen vaalitietojärjestelmään siirretään vaalilautakuntien alustavat laskelmat sitä mukaan kuin ne valmistuvat.
Yleensä vaalien alustava tulos on kokonaisuudessaan selvillä viimeistään vaalipäivän iltana kello 23. Isoimmissa kaupungeissa alustavaa tulosta voi joutua odottelemaan puoleenyöhön asti.
Moni äänestäjä seuraa vaalituloksen kehittymistä puolueiden ja järjestöjen järjestämissä vaalivalvojaisissa. OYY järjestää vaalipäivän iltana sunnuntaina 9.4. vaalivalvojaiset ravintola Caiossa. Valvojaiset käynnistyvät kello 18.
Vaalien lopullista tulosta edeltää äänestyslippujen tarkastuslaskenta. Keskusvaalilautakunnat aloittavat tarkastuslaskennan maanantaina 10.4. kello 9. Tarkastuslaskennan tulos on oltava valmis seuraavana keskiviikkona kello 18, jolloin keskusvaalilautakunnat vahvistavat vaalien lopullisen tuloksen. Uusi valtuusto aloittaa toimintansa 1.6.2017.
Lähteinä käytetty oikeusministeriön Vaalit.fi– ja Tulos- ja tietopalvelu-sivustoja sekä Kuntaliiton Kuntavaalit.fi -sivustoa.
Päivitetty 6.4. kello 9.18: Päivitetty OYY:n ehdokaslistalle kaksi uutta ehdokasta ja heidän puoluekantansa.