Oulun korkeakoulujen perustama yrittämisen innovaatiokeskus Business Kitchen avasi ovensa torstaina 14.9. Linnanmaan kampuksen Tellus Innovation Arenan tiloissa.
Avajaisten keynote-puheen antoi Gimmeyawallet Productionin toimitusjohtajana ja Docventuresin tuottajana toimiva Elise Pietarila.
Pietarila kertoi puheessaan miten suoraan sanoen epätodennäköisestä ja epäsuomalaisesta sekoilusta tuli menestystarina. Avain dynaamisen duon menestykseen lienee ohjaaja Tunna Milonoffin viisaus tehdä kaikki aina ”överimmin”.
Ennen Oulun keskustassa tukikohtaansa pitänyt Business Kitchen on nyt jakautunut kahtia, ammattikorkeakouluun Kotkantielle ja yliopiston kampukselle Linnanmaalle.
Kehityspäällikkö Minna Törmälän mukaan kahtaalle jakautuminen tuo omat haasteensa.
”Kaikissa meidän ohjelmissa on jäseniä molemmista korkeakouluista. Se lisää toimintaan oman mielenkiintoisen kerroksen. Koska olemme nyt fyysisesti kahdessa eri lokaatiossa, vaatii se mukana olevilta ihmisiltä vähän enemmän”, hän sanoo.
Noin 400 neliötä yhteistyöskentelytilaa on tarkoitettu yritysten, opiskelijoiden, tutkijoiden ja yrittäjiksi aikovien käyttöön.
”Jos tiloissa ei ole muuta toimintaa, ovat opiskelijat tervetulleita käyttämään niitä opiskeluun”, Törmälä sanoo.
Business Kitchenin tiloissa järjestetään lisäksi erilaisia tapahtumia. Opiskelijan kannalta kiinnostavana ja matalan kynnyksen tapahtumana toiminee Docventures-leffaklubi, jonka ensimmäinen kokoontuminen järjestettiin keskiviikkona 13.9.
Opintopisteitä tarjolla, onko ottajia?
Opiskelijoille suunnattu Business Kitchen tarjoaa yrittämisen lisäksi myös mahdollisuuden työllistyä ja ansaita opintopisteitä.
”Karkeasti tarjonta jaetaan tapahtumiin, viiden opintopisteen ohjelmiin ja 25 opintopisteen sivuaineisiin”, Törmälä kertoo.
Opintopisteitä tarjoaviin ohjelmiin kuuluu muun muassa Demola, missä monitieteelliset opiskelijatiimit ratkaisevat oikeiden yritysten asettamia avoimia haasteita.
”Haasteet eivät voi olla mitään mekaanista suorittamista, vaan monesti se on innovaatiotoimintaan liittyvä kysymys, johon ei olla löydetty itse vastausta”, Törmälä sanoo.
Hänen mukaansa monitieteellisten tiimien etuna on se, että ne osaavat tarkastella kysymystä monelta eri kantilta.
”Toimintamalli luo uudentyyppisiä ratkaisuja, joita yrityksissä ei monesti kyetä näkemään.”
Business Kitchen pilotoi EU-hankkeessa yritystoiminnan kansainvälistämiseen keskittyvään konseptia International Business Corridor.
Pilottihankkeessa kootaan kansainvälinen opiskelijatiimi kumppanikorkeakoulujen kanssa. Yhdessä tiimit tekevät kymmenen viikon projektin aikana markkinatutkimusta.
”Etuna hankkeessa on se, että mukana on paikallisia, jotka osaavat kielen, tavat, kulttuurin ja markkinat. Sillä tavalla he pystyvät luomaan kontakteja ja keräämään tietoa”, Törmälä kertoo.