Lavarunous elää baarissa

Kellari open mic -lavarunousklubi tarjoaa areenan esittää omia tekstejään. Kuukausittaisella klubilla jokaisella on mahdollisuus nauttia sanataiteesta kannustavassa ilmapiirissä. Baarin perällä käy kuhina. Äänentoistoa säädetään vielä ja nurkkapöytien varjoissa kippistellään: “Nyt se alkaa!” Odottava jännitys tarttuu, vaikka kuuluisi siihen joukkoon, joka ei tänään aio lavalle nousta. Kasper Salonen maalaa mikkiin hypnoottisesti sanamaisemaa lavalla. Taustanauhalla harppu pudottelee […]

TEKSTI Anna-Kaisa Sitomaniemi

KUVAT Tuuli Heikura

Kellari open mic -lavarunousklubi tarjoaa areenan esittää omia tekstejään. Kuukausittaisella klubilla jokaisella on mahdollisuus nauttia sanataiteesta kannustavassa ilmapiirissä.

Baarin perällä käy kuhina. Äänentoistoa säädetään vielä ja nurkkapöytien varjoissa kippistellään: “Nyt se alkaa!” Odottava jännitys tarttuu, vaikka kuuluisi siihen joukkoon, joka ei tänään aio lavalle nousta.

Kasper Salonen maalaa mikkiin hypnoottisesti sanamaisemaa lavalla. Taustanauhalla harppu pudottelee säveliään, ja musiikki kietoutuu sanojen rytmiin. Yleisön katseet ovat liimautuneet lavalle, nainen seinän vierellä nautiskelee esityksestä silmät kiinni.

Kyseessä on jo seitsemännen kerran Snooker Timessa järjestettävä lavarunouteen keskittyvä Kellari open mic -klubi. Salonen on illan vieraileva esiintyjä, runoilija, spoken word -artisti ja kääntäjä Espoosta.

Matalan kynnyksen kulttuuria

Pääesiintyjän jälkeen estradi on avoinna kenelle tahansa, mutta paikalle saa tulla myös vain kuuntelemaan. Ensimmäisellä tauolla esiintymislista täyttyykin nimistä, niin konkareista kuin ensikertalaisista.

“Tapahtuma on tarkoitettu kaikille”, painottaa Katariina Sarja, toinen Kellarikollektiivin perustajajäsenistä.

“Nämä illat ovat matalan kynnyksen tilaisuuksia tuoda omia tekstejä muiden kuultavaksi,” hän kuvailee. 

Sarjan mukaan lavarunous on myös yhdenvertaista. “Jokaisella on mahdollisuus päästä ilmaisemaan itseään. Ei tarvitse muuta kuin kynän ja paperia, jos sitäkään.”

Kellarikollektiivi syntyi, kun Jyväskylässä ja Helsingissä asuneet Katariina Sarja ja Laura Juntunen kohtasivat Oulussa. Molemmat olivat ihastuneet opiskelukaupungeissaan lavarunouteen ja kaipasivat säännöllistä toimintaa myös pohjoiseen. Klubi on otettu innokkaasti vastaan.

“Tämä on ensimmäinen säännöllinen lavarunoustapahtuma Oulussa pitkään aikaan. Heti ekasta tilaisuudesta lähtien on ollut kivasti porukkaa kuuntelemassa ja esiintymässä”, Sarja kertoo. Lisäksi ainakin Huutomerkki ry ja Sarjan toimittama julkaisu Loskazine järjestävät yksittäisiä lavarunoustapahtumia.

Henkilökohtaista ja jaettua

Lavalla runoja lausutaan ulkomuistista, värikkäistä muistikirjoista, ruttaantuneilta paperiarkeilta ja puhelimen muistiinpanoista. Runojen aiheet ovat usein henkilökohtaisia ja ajankohtaisia.

Illassa kuullaan viha-rakkaussuhteesta kotiseutuun, identiteetistä ja toiveesta, kuinka “sotakirveet sulatetaan ääniraudoiksi ja tuulikellot kilisevät harmoniaa”. Myös lavarunoudelle ominaista itseironiaa ja huumoria löytyy. Runojen rehellisyys ja suoruus pysäyttää – suuria tunteita tai kuolemaa ei vierasteta.

Myös esitystyylit vaihtelevat. Kasper Salosen runojen kieli muttuu sujuvasti suomesta englanniksi, ja pyörryttävästi kiihtyvä riimittely puhkeaa beatboxaukseksi. Viipyilevän lausunnan jälkeen taas kuullaan paatoksellista tykitystä unikuvista. Luikauttaapa joku väliin pätkän lauluakin.

Rajatonta runoutta ja luovaa loitsintaa

Katariina Sarjaa lavarunoudessa ihastuttaa sen monipuolisuus: “Tyylejä on yhtä paljon kuin tekijöitä. Se on taiteenlajina rajatonta, lähes mikään ei rajoita ilmaisua.” 

Kasper Salostakin kiehtoo lajin vapaus, mutta samalla hän muistuttaa tekijän vastuusta: “Lavarunous on totaalisen arvaamatonta, mutta siinä on säilytettävä myötätunto.” Myös Kellari open micin alussa muistutetaan turvallisen tilan säännöistä, syrjintää ei hyväksytä ja ilmapiiri on kaikkia kannustava.

Lavarunous eroaa kirjoitetusta sanataiteesta siinä, että yleisöön on suora kontakti. Runosta muodostuu yleisön ja runoilijan yhteinen kokemus. “Lavarunous on luovaa kommunikaatiota. Se on kuin loitsimista, valkoista magiaa,” Salonen innostuu. 

Mukaan mahtuu monenlaisia ääniä ja se ilahduttaa Sarjaa. ”Huomaan koko ajan enemmän, kuinka monipuolisia tekijöitä täällä on.”

Lavarunouden tulevaisuus Oulussa näyttää valoisalta. “Aiomme jatkaa toimintaa, ja uskon, että se poikii lisää tämän kentän tapahtumia. Kun ihmiset pääsevät esiintymään täällä, he uskaltautuvat tekemään tätä enemmänkin!”


MIKÄ? Kellari open mic -lavarunoklubi järjestetään yhteistyössä Snooker Timen ja Huutomerkki ry:n kanssa. Kuka tahansa saa esittää oman tekstinsä tai tulla kuuntelemaan esityksiä. Vuoro varataan paikan päällä. Sopiva esitys on noin 4 minuuttia. Tapahtumassa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.

MISSÄ? Snooker Timen alakerrassa.

MILLOIN? Kerran kuussa, aikataulut löytyvä Kellarikollektiivin somesta @kellarikollektiivi. 

Anna-Kaisa Sitomaniemi

Tiedeviestinnän opiskelija, joka tuskailee, kun eniten kiinnostaa kaikki, mutta kaikelle ei ole aikaa.

Lue lisää: