Oulun yliopiston suunterveyden yksikön tutkimuksessa analysoitiin syksyllä 2011 aloittaneiden yliopisto-opiskelijoiden suunterveystapojen ja hammaslääkäripelon välistä yhteyttä. Aineistona oli 8514 fuksiopiskelijan vastaukset hampaisiin liittyviä tapoja ja hammaslääkäripelkoa koskeviin kysymyksiin.
Vastaukset paljastivat, että eniten hammaslääkäriä kammoksuivat hampaitaan harvakseltaan harjaavat ja säännöllisesti tupakoivat opiskelijat. Tupakointi ja harva harjausväli lisäävät erityisesti iensairauksia ja suun limakalvomuutoksia. ”Hammashoitoa pelkäävillä on siis suurentunut riski suun sairauksille”, kertoo tutkimuksen suunnitellut suunterveyden yksikön tutkijatohtori Vesa Pohjola.
Hammaslääkäriä pelkäävillä opiskelijoilla oli myös useammin epänormaali suhtautuminen ruokaan kuin pelkäämättömillä. Lisäksi selvisi, että useammin hammashoitoa menneisyydessään tarvinneet opiskelijat pelkäsivät ajatusta tulevista hammaslääkärikäynneistä harvemmin hoitoa saaneita enemmän.
Vesa Pohjolan mukaan poikkileikkausaineiston pohjalta ei pysty päättelemään, mikä on huonon hammasterveyden ja lääkäripelon syy ja mikä seuraus. ”Tämän tutkimuksen pohjalta ei siis pysty sanomaan, onko ensin huono suunterveys, jota lähdetään korjaamaan ja josta sitten seuraa hammaslääkäripelko. Vai onko pelko ensin, ja hoidon lykkäämisestä seuraa huono suunterveys. Veikkaisin tätä jälkimmäistä sykliä.”
Pohjolan mukaan pelkääviä potilaita tulee motivoida hyviin hammasterveystapoihin. ”Vastaanotoilla pitäisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, että löydettäisiin oikeat narut, joista vetäistä näiden pelkäävien osalta. Tärkeää olisi löytää hyvä motivaatio oman suunterveyden hoitamiseen. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi mennä niin, että kun lääkäri pelottaa, niin hampaitaan haluaa harjata”, Pohjola pohtii.
Pohjolalla on lohduttavia uutisia hammaslääkäriä kammoaville. ”Pelkoon ei ole tuomittu loppuelämäksi. Sen lievittämiseksi on hyviä, helppoja konsteja, joita voidaan vastaanotolla käyttää. Oma pää kannattaa totuttaa hammaslääkärillä käymiseen ja ajatukseen, että hoidossa oikeasti autetaan eikä kiusata. Hammaslääkäripelosta voisi päästä pois pikku hiljaa harjoittelemalla ja löytämällä luotettavan hammaslääkärin, jonka kanssa pystyy tulemaan toimeen. Sitten huomaa itsekin, että ’kyllä mä tästä selviän’.”
Tutkimuksen julkaisi BMC Oral Health.